Gemeente Beverwijk koos ervoor om samen met SIM aan de slag te gaan met het in kaart brengen van hun sub(websites). Vanuit de gemeente lag de behoefte er al om hun online landschap opnieuw in te richten. De subsite dienst van SIM kwam daarom als geroepen.

Ed Pronk, adviseur Publieke Dienstverlening, KCC en Digiteam, houdt zich o.a. bezig met het digitaliseren van de dienstverlening van gemeente Beverwijk. “We willen de wildgroei aan (sub)websites voorkomen. Vanuit de afdeling communicatie hebben we geen volledig overzicht van alle websites, wat verschillende uitdagingen met zich meebrengt. Denk aan beheer, gestructureerde informatie, toegankelijkheid en AI. Maar ook visueel. Momenteel werken we aan een nieuwe huisstijl die we willen doorvoeren op alle (sub)websites. Dit kunnen we alleen doorvoeren als we zelf meer grip hebben op het beheer.”.

Een verrassend aantal (sub)websites

Matthijs Mandjes, webmaster bij gemeente Beverwijk, is voor het grootste deel inhoudelijk betrokken geweest bij dit project. “Vanuit SIM ontvingen wij een document met belangrijke meta data waar we onze verschillende websites aan konden meten. Dit was een mooie aanzet om onze websites te categoriseren.” Matthijs merkte al snel dat het in kaart brengen van de sub(websites) best een uitdaging was. “Bij het in kaart brengen van onze websites kwamen we erachter dat er veel meer websites in de lucht waren dan we hadden verwacht. Het waren websites met de naam Beverwijk en ons logo, maar we wisten niet zeker of ze bij ons hoorden of bij een externe organisatie.”

Van de 15 websites waarin de naam Beverwijk terugkwam, waren er uiteindelijk 10 websites in eigen beheer van de gemeente. Ed: “Voor deze websites hebben we kritisch gekeken naar het bestaansrecht en direct gekeken waar het onderverdeeld moest worden. Zo hebben we ervoor gekozen om de websites rondom duurzaamheid en voor de begraafplaats binnenkort volledig bij SIM onder te brengen”.

Ed en Matthijs van gemeente Beverwijk

Toegankelijkheid onder de loep

Met de aangeleverde lijst kon SIM aan de slag met het onderzoek. Aan de hand van een aantal belangrijke criteria hebben we de websites van gemeente Beverwijk getoetst. Uit de rapportage kwam o.a. naar voren dat een aantal sub(websites) niet goed scoorden op toegankelijkheid. Matthijs: “Hoewel het niet prettig was om te horen dat de toegankelijkheid tekortschoot, gaf dit inzicht ons wel de nodige informatie om actie te ondernemen.” Ed: “We kunnen collega’s nu extra benadrukken dat niet al onze websites voldoen aan de webrichtlijnen waar we vanuit de gemeente aan moeten voldoen. Dat is hartstikke waardevol. Vanuit hier kunnen we stappen gaan maken om dit te verbeteren”.

"Het in kaart brengen van je online landschap met SIM bespaart tijd voor gemeenten die hun websites in kaart willen brengen."

Een tijdsbesparing voor gemeenten

De Gemeente Beverwijk had de wens om haar (sub)websites grondig in kaart te brengen, maar kampte met een gebrek aan tijd en capaciteit om dit zelf te realiseren. Dankzij de samenwerking met SIM is dit project toch van de grond gekomen. Ed licht toe: “Door de deskundige ondersteuning van SIM en hun gestructureerde aanpak hebben we nu een helder overzicht van ons online landschap. Deze duidelijkheid stelt ons in staat om ons websitebeheer effectiever aan te pakken en biedt inzichten in mogelijke verbeterpunten. De subsite service van SIM is een echte tijdsbesparing voor gemeenten die, net als wij, hun digitale landschap willen ordenen maar de benodigde interne middelen missen.”

Aan de slag met jouw online landschap?

Bij SIM begrijpen we de complexiteit van het beheer van websites binnen lokale overheden. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen en optimaliseren van jouw online landschap. Hieronder lees je hoe we dat doen: 

  • We zorgen eerst dat we het huidige online landschap van jouw organisatie in kaart hebben. We analyseren bestaande websites en identificeren kansen voor verbetering;  

  • We bieden overzicht van jouw online landschap en inzicht in belangrijke KPI’s binnen de performance; 

  • Door de inzet van onze consultants zorgen we voor extra handjes. We ontzorgen je in het proces en dit bespaard tijd; 

  • Op basis van de analyse benadrukken we specifieke gebieden voor kwaliteitsverbetering. Denk aan webbeheer, wet- en regelgeving, toegankelijkheid etc. We geven praktische oplossingen om jouw online landschap naar een hoger niveau te tillen.  

Enthousiast geworden? Klik op onderstaande button en we gaan graag voor je aan de slag!

Breng mijn online landschap in kaart(externe link)

Ook interessant...