Datagedreven werken

Wat is SIM datagedreven werken?

Alle overheden hebben minimaal een statistiekprogramma dat het websitegedrag bijhoudt, maar maken niet optimaal gebruik van de gegevens die dit oplevert. Data kunnen je helpen om de online dienstverlening van je organisatie te verbeteren. Maar hoe werkt dat en waar moet je op letten?

Met data gedreven werken weet je in 5 dagen hoe je op structurele basis waarde uit data kunt halen. Het helpt je om richting te geven aan de optimalisatie van je dienstverlening.

Meer weten?

Onze consultant vertelt graag wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie.

Neem contact met ons op

Hoe gaan we datagedreven werken? 

Tijdens het project datagedreven werken ga je samen met een consultant en je collega’s aan de slag met data van jullie organisatie. In 5 dagen bekijken we welke gegevens er zijn, waar je de focus op gaat aanbrengen en hoe je die data leest en interpreteert. Deze dagen zijn niet aaneengesloten. Tussen de analyse dagen zit telkens ongeveer een maand waarin de data die we gaan analyseren wordt verzameld vanuit verschillende applicaties.  

Ook de borging in het werkproces komt aan bod. Na het project datagedreven werken wil je standaard periodiek tijd reserveren voor data-analyse als onderdeel van je werkpakket. Dan kun je de dienstverlening voor inwoners en bedrijven echt een boost geven! 

Heb je onze case over datagedreven werken bij gemeenten al gelezen? We nemen je graag mee door hoe gemeente Veere haar processen heeft verbeterd.

Het traject in vogelvlucht

 1. Nog te doen: Kick-off en opstellen dashboard

  In een dagdeel maken we kennis en kijken we naar welke bronnen van data we kunnen raadplegen. Wat is nou echt van belang om te meten en analyseren voor het optimaliseren van online dienstverlening? 

 2. Nog te doen: Analyseren gegevens projectdag 1, 2 en 3

  Tijdens deze dagen gaan we aan de slag met het opgestelde data dashboard. Wat valt ons op aan de data? Welke concrete verbeteringen kunnen we samen bedenken aan de hand van de dataset?

 3. Nog te doen: Evaluatie en borging

  Tijdens dit dagdeel kijken we terug op de projectdagen. Wat hebben we hiervan geleerd? Daarnaast maken we samen een plan om ervoor te zorgen dat datagedreven werken een vast onderdeel gaat worden van het werkproces.

Het resultaat van datagedreven werken 

 • Controle op invloed van content; 
 • Inzicht in waarde van statistieken; 
 • Data als onderbouwing van goede content die werkt; 
 • Mogelijkheden om richting te geven aan de dienstverlening; 
 • Structurele aanpak om in toekomst datagedreven te blijven werken. 

Wat breng jij in? 

 • Websitebeheerders, betrokkenen formulieren en (deels) manager dienstverlening;  
 • Interne drive om te verbeteren; 
 • Open werkhouding; 
 • Statistiekgegevens; 
 • 35 uur, inclusief voorbereidingswerk.  

Lees meer over datagedreven werken

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van data gedreven werken in jouw organisatie?

Neem contact met ons op