Pagina opties

Jaël Nanarjaïn

Omarm abstractie

Jaël Nanarjaïn, product owner bij SIM, beschreef in zijn verhaal de manier waarop hij abstract denkt. Dit komt o.a. door zijn achtergrond als ontwerper. Hij vertelde over de verschillende denkwijzen abstract en concreet denken en gaf wat voorbeelden hoe we als mensen in bepaalde situaties vast kunnen roesten. 


"Ik ga soms niet direct van A naar B maar wil nog weleens mooie omzwervingen maken om een beetje kleur te geven aan het verhaal."

Het doel van zijn verhaal was vooral om af te willen van bepaalde stereotypen. Dit geldt voor organisaties maar ook voor ons als mens. Hierbij haakte hij bijvoorbeeld herkenbare uitspraken aan als: "Ik doe dit al 20 jaar zo", "Vanuit mijn ervaring weet ik 100% zeker wat de klant wil. Verdere onderzoek is niet nodig" en "We hebben dit 10 jaar geleden geprobeerd en het werkte niet, dus nu ook niet". Hiermee wilde Jaël vooral iedereen bewust maken van het feit dat als we blijven denken in een bepaalde tunnelvisie ons dit niet verder brengt. Het is goed om weleens even anders te denken en kijken waar de mogelijkheden zijn. In zijn rol als productowner gaat hier ook actief mee aan de slag. 

Vanuit zijn abstracte denkwijze licht Jaël ook een zelf ontworpen model toe waarbij hij het verschil benadrukt tussen een abstracte en een concrete denker. Daarnaast benoemde hij voordelen hoe abstract denken kan leiden tot nieuwe inzichten en betere werkprocessen.