Pagina opties

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: wat gebeurde er online op de websites van gemeenten? 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn alweer een week geleden en had een ‘offline’ opkomst die net iets hoger lag dan vier jaar geleden. Maar wat gebeurde er online bij de Nederlandse gemeenten? SIM ging op onderzoek uit! 

Verdubbeling van pageviews 

Toch was er op 21 maart 2018 duidelijk meer aan de hand in de ‘online gemeente’. Wij zagen het aantal pageviews op al onze gemeentewebsites op de verkiezingsdag verdubbelen naar 1 miljoen. Ook het aantal bezochte pagina’s per bezoeker nam toe.  

Mobiel en tablet zijn populair 

Het gebruik van mobiele telefoons en tablets op de verkiezingsdag was ook opvallend. Deze mobiele apparaten werd in 55% van de gevallen gebruikt t.o.v. 34% op een ‘normale’ dag. Een logische verklaring hiervoor is dat onderweg nog even snel gezocht wordt waar zich de stemlokalen bevinden of om last-minute meer informatie over de (lokale) partijen op te zoeken. Zo werd er 4 keer zoveel gezocht naar informatie over de raad dan dezelfde dag een week ervoor.  Het surfen op de website van de gemeente is niet het meest populaire online tijdverdrijf van de gemiddelde Nederlander. De gemeentewebsite wordt doorgaans alleen bezocht als het écht nodig is. Zoals voor het aanvragen van een nieuw paspoort, het opzoeken van afval inzameldata of om de openingstijden van het gemeentehuis te checken.

Website van gemeente als informatiebaken 

“Wij zien de afgelopen jaren duidelijk een toename in het online bezoek op de websites van de gemeente. Het wordt steeds makkelijker om relevante informatie zelf online te vinden en online je zaken met de gemeente te regelen. Voor alle gemeenten is het dus van belang om de informatie goed vindbaar te hebben, zeker rondom belangrijke thema’s zoals de gemeenteraadsverkiezingen”, aldus Frank de Goede.

Zeer tevreden 

Ook met de verdubbeling van het aantal bezoekers hebben alle gemeentewebsites goed gepresteerd. De gemiddelde laadtijd was slechts 5 milliseconden langzamer dan normaal, terwijl er twee keer zoveel bezoekers waren. Frank de Goede: “De performance op alle websites was goed, waardoor de bezoeker geen last had van de ‘topdrukte’ bij zijn of haar gemeente. Wij kijken zeer tevreden op deze verkiezingsdag terug.”