Pagina opties

Digitale toegang met Estse inlogmiddel in Wassenaar

Nieuws van het eIDAS front! Het is vanaf nu mogelijk om met het Estse inlogmiddel ‘Digital Identity Card’ bij de gemeente Wassenaar in te loggen. Hierdoor worden publieke diensten, bijvoorbeeld het aanvragen van (parkeer)vergunningen, (geboorte)akten, uitkeringsspecificaties en subsidies, ook online toegankelijk voor burgers die beschikken over het Estse inlogmiddel. Een pilotproject van het Ministerie van Economische Zaken, gesubsidieerd door de Europese Commissie, maakt dit mogelijk.

Dezelfde dienstverlening voor expats

Om het inloggen met eigen nationale inlogmiddelen binnen Europa mogelijk te maken ontwikkelde eHerkenningsmakelaar Connectis samen met het Ministerie van Economische Zaken en vier portaal leveranciers, waaronder SIMgroep, de verbindingen tussen meer dan 100 Nederlandse gemeenten en de beschikbare Europese inlogmiddelen. Het pilotproject sluit aan op het dienstverleningsbeleid van gemeente Wassenaar, aldus wethouder F. Blommers: ‘Wassenaar is een hotspot voor expats. Maar liefst 2.000 van de 25.000 inwoners komen uit het buitenland. Wij vinden het belangrijk dat deze groep dezelfde diensten kan afnemen als onze Nederlandse inwoners’.

Digitaal Estland

Estland is een van de meer dan 20 Europese landen met een nationaal inlogmiddel. “Met het ‘e-residency’ programma van Estland onderscheidt het land zich. Naast Estse burgers en vertegenwoordigers van bedrijven kunnen namelijk ook buitenlanders ‘e-resident’ worden. Zij krijgen naast toegang tot de Estse digitale dienstverlening nu ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de digitale dienstverlening bij gemeente Wassenaar. “Deze ontwikkeling past binnen de ambitie van Estland om dienstverlening volledig digitaal aan te bieden, ook over de grens’, zegt P. Jahilo, ambassadeur van Estland in Nederland.

Grensoverschrijdend inloggen met eIDAS

Nederland bereidt zich met dit pilotproject voor op de Europese eIDAS-verordening. Met een betrouwbare online identiteitscheck stimuleert deze verordening grensoverschrijdende dienstverlening en handel binnen de Europese Unie. Burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven moeten vanaf september 2018 met hun eigen nationale inlogmiddel kunnen inloggen bij alle Europese overheidsorganisaties en Europese private organisaties met een publieke taak.

Ook Europa proof worden?

Naast de gemeente Wassenaar maken inmiddels ook 38 andere SIM gemeenten gebruik van de eIDAS aansluiting. Met een aansluiting op een eHerkenning | Idensys makelaar kunt u Europese burgers, consumenten en vertegenwoordigers van bedrijven toegang geven tot de digitale dienstverlening van uw organisatie. Hiermee bent u niet alleen Europa proof, maar ook al voorbereid op de wet Generieke Digitale Infrastructuur (GDI). Meer informatie over eIDAS kunt u vinden op eHerkenning.nl/eIDAS | Idensys.nl/eIDAS.

Meer weten over hoe u zich kunt aansluiten op eIDAS, neem contact op met uw accountmanager of wordt lid van het team 'eIDAS' op SIMsocial Intranet.

Gemeente Wassenaar viert mijlpaal! Vanaf nu kunnen inwoners en bedrijven van de Europese Unie toegang krijgen tot het e-residency programma van Estland en daarmee met een Estlands authenticatiemiddel ook online zaken doen met gemeente Wassenaar.