Pagina opties

Case eIDAS: Doet uw gemeente al zaken binnen de EU?

Om aan de Europese wet- en regelgeving te blijven voldoen, zijn alle Nederlandse overheidsorganisaties verplicht om vóór 18 september 2018 eIDAS-proof zijn. Vanuit SIMgroep hebben we eIDAS al in een vroeg tijdig stadium omarmt om zo onze klanten de mogelijkheid te geven hiermee aan de slag te gaan en snel de eerste ervaringen op te kunnen doen. Inmiddels hebben we reeds voor 34 gemeenten de eIDAS authenticatie ingericht en zijn de eerste ervaringen positief.

De gemeente Zoetermeer heeft onlangs de eerste digitale aanvraag ontvangen waarbij de aanvrager heeft ingelogd met eIDAS. Het betreft een afschrift burgerlijke stand, aangevraagd vanuit België. “Dit is interessant”, zegt Hans Esmeijer Projectleider Digitale Dienstverlening van gemeente Zoetermeer, “omdat eIDAS tot nu toe vooral wordt gebruikt door expats, buitenlanders die (tijdelijk) in Nederland wonen voor studie of werk”. Zoetermeer heeft weinig expats, wel heeft Zoetermeer een andere doelgroep gevonden: ex-Zoetermeerders die Nederland hebben verlaten. “Deze mensen hebben vaak geen DigiD maar moeten wel bij de gemeente aankloppen voor bijvoorbeeld een geboorte- of een huwelijksakte. Tot nu toe moesten zij dit telefonisch aanvragen omdat je voor de digitale aanvraag DigiD nodig hebt” aldus Esmeijer. Zoetermeer heeft ervoor gekozen om voorlopig als pilot één e-formulier met eIDAS aan te bieden op de website. Afhankelijk van het gebruik en de ontwikkeling van eIDAS wordt bekeken hoe eIDAS verder wordt ingezet.

Ook de gemeente Wassenaar – Voorschoten heeft hier mooie stappen in gezet. Wassenaar is een dorp met een sterk internationaal karakter. De gemeente wil een moderne dienstverlener zijn voor al haar inwoners en dus ook voor expats. Voor hen heeft het inloggen via eIDAS veel voordelen. Ze hoeven niet meer speciaal langs te komen bij de balie voor een akte of een uittreksel van hun persoonsgegevens. Een verklaring dat een kind onderwijs in het buitenland volgt, is nu gewoon online verkrijgbaar. Op de website van de gemeente is in het Engels alle informatie te vinden over diensten en producten die online beschikbaar zijn.

Wethouder Freddy Blommers (dienstverlening): ‘Wassenaar is landelijk een van de hotspots voor expats. Wassenaar herbergt relatief veel expats binnen haar gemeentegrenzen. Maar liefst 2000 van de 25.000 inwoners komen uit het buitenland. Wij vinden het belangrijk dat deze groep dezelfde diensten kan afnemen als onze Nederlandse inwoners. eIDAS maakt veel papieren rompslomp en telefoontjes overbodig. Dat scheelt veel tijd voor de toch al drukbezette expats, die gewend zijn hun zaken online te regelen.’

Graag helpen wij vanuit SIMgroep ook uw gemeente op weg met de eerste ervaringen en successen op het gebied eIDAS. Wilt u meer weten en/of gelijk een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken neem dan contact op met Ewoud de Groen (e.degroen@simgroep.nl)