De nieuwe website ontwikkelen via scrum en opleveren met de A-status voor toegankelijkheid. Dat waren twee belangrijke eisen van gemeente Westerkwartier voor de nieuwe gemeentesite en enkele subsites. Het project verliep bijna perfect. Is het resultaat ook naar wens?

De website van gemeente westerkwartier was toe aan een nieuwe versie met een nieuw contentmanagementsysteem (CMS). Eltjo Smit, medewerker online communicatie bij gemeente Westerkwartier: “Met het oude CMS konden we niet aan de A-status voor toegankelijkheid voldoen. Daarnaast zijn wij verantwoordelijk voor nog enkele websites. Het is beter werkbaar als we deze sites met hetzelfde CMS kunnen onderhouden. SIMsite powered by Drupal voldeed wat dat betreft aan onze wensen en eisen.”

Aanpakken met scrum

Eén van de grootste uitdagingen lag op het terrein van planning. Eltjo: “Wij werken dan ook graag via de scrum-methode. De sprints werken prettig om snel goede resultaten te behalen. Een sprint start met afspraken maken, na een week bekijk je samen wat er is gedaan en waar nog moet worden bijgeschaafd, dan volgt de review en start de nieuwe sprint. Door het hele project op te delen in hapklare brokjes zijn nieuwe mijlpalen zichtbaar. Het biedt veel overzicht.”

Samenwerken met SIM via scrum beviel de gemeente goed. Eltjo: “Het is zeker een aanrader. De sprints bestonden telkens uit twee weken en een contactdag. Soms ging een paginatype na oplevering opnieuw in een sprint mee. We waren bijvoorbeeld toch niet helemaal blij met de vacaturepagina. Het was dan geen probleem om die opnieuw op te nemen in de planning. Daarnaast moest veel content worden overgezet. Onder meer door een goede planning en werkverdeling, vormde dat geen bottleneck.”

Meer dan toptaken

De andere grote uitdaging was de vormgeving. “Kiezen welk template het beste voldeed aan onze behoeften was een hele bevalling”, vertelt hij. “Het is tenslotte wel het gezicht van je gemeente. We vonden een template met toptaken wel mooi, maar het was niet voldoende. Uit de statistieken bleek dat we meer dan vijf of zes toptaken hebben. Er zijn nog andere grote groepen waar vaak naar wordt gezocht. We zijn erg blij met de keuze voor Cascade. Het biedt de meeste mogelijkheden in een combinatie van toptaken en uitlichten van andere belangrijke onderwerpen.”

Huisstijlkleuren versus contrast

De vormgeving is rustig met niet te veel knoppen. Eltjo: “Er is bijvoorbeeld geen contrastknop. We hebben gekozen voor een steunkleur op de website, omdat de huisstijlkleuren van de gemeente online niet goed werken voor voldoende contrast. Dat is wel nodig voor een toegankelijke website. Een andere aanpassing waar we blij mee zijn, is de mogelijkheid om een calamiteitenbalk te plaatsen. Het is een veelgevraagd item.”

Verbetertip

Bij de oplevering waren nog een paar open eindjes. “Het toegankelijkheidsrapport is opgeleverd, maar niet binnen de projecttijd. De integratie van de afvalkalender en de legestabel komen eraan. Als ik dan iets moet noemen als verbetertip voor SIM is het: zorg dat alles wordt afgehandeld binnen de projecttijd. Het was 100% geweest als deze diensten ook binnen het project waren opgeleverd. Maar wij zijn bij de gemeente Westerkwartier gelukkig met het resultaat”, besluit Eltjo.

Inmiddels zijn na bovenstaand project ook andere sites zoals Novatec, het sociaal ontwikkelbedrijf van gemeente Westerkwartier, Kringloop Westerkwartier, het Armoedepact en Van Arm naar Beter live gegaan met SIMsite powered by Drupal als onderliggend contentmanagementsysteem.

Wil je meer weten?

Wij vertellen je graag wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen.

Neem contact met ons op

Ook interessant..