De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Zodra het onderzoek is afgerond kan AP zeggen of Google Analytics in Nederland nog in de huidige vorm is toegestaan of niet. Wat betekent dat in het kort?

Aanleiding is de uitspraak van de Oostenrijkse privacy toezichthouder. Die stelde half januari dat het gebruik van Googles statistiekenprogramma in strijd is met de AVG. Volgens de Datenschutzbehörde (DSB) wordt er bij het gebruik van Google Analytics persoonlijke data naar Google in de Verenigde Staten verstuurd, waaronder user identifiers, IP-adressen en browserparameters.

SIManalytics

Gebruik je tools van SIM zoals SIManalytics en SIM Monitor Digitaal dan heeft de uitspraak geen gevolgen. Wij maken daarin geen gebruik van Google Analytics. Gebruik je zelf wel het statistiekenprogramma van Google, dan kan het betekenen dat je op zoek moet naar een andere analysetool. Het is ook mogelijk dat Google de nodige aanpassingen gaat doorvoeren om wel AVG-proof te zijn. De tijd zal het leren. SIM blijft de ontwikkelingen op de voet volgen.

Wil je weten of SIManalytics een goed alternatief is? We informeren je er graag over.

Neem contact met ons op