De voorbereidingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 zijn gestart. En hoewel het verloop van de verkiezingen een afgebakend proces is, zien we vaak dat overheden elke keer opnieuw een website moeten optuigen of iets bedenken om de uitslagen snel bekend te kunnen maken. Dat kan voortaan makkelijker dankzij Procura en SIM met de verkiezingswebsite. 

Gemeenteraadsverkiezingen zijn dé verkiezing waar communicatie en presentatie erg belangrijk zijn. De lokale media en politiek zitten er met hun neus bovenop en willen zo snel mogelijk weten hoe het stemmen verloopt en wat de uitslag is. Tijdens de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen is door diverse gemeenten al ervaring opgedaan met deze eigen pre-filled verkiezingswebsite van SIM in samenwerking met zusterbedrijf Procura. Dit jaar hebben we de verkiezingssite verder ontwikkeld. Met de nieuwe koppelingen deel je nog makkelijker en sneller actuele informatie met je inwoners. De volgende zaken zijn nu ook mogelijk: 

  • Druktemonitor raadplegen: de actuele drukte per stembureau is weer te geven. Kiezers kunnen zo zelf zien waar het op dat moment niet druk is om te gaan stemmen;  

  • Opkomstcijfers publiceren: vooral tijdens gemeenteraadsverkiezingen is de lokale politiek en media gedurende de dag geïnteresseerd in de (tussentijdse) opkomstcijfers. Tussentijds de opkomstcijfers publiceren verschaft inzicht, voorkomt telefoontjes en bespaart daardoor tijd; 

  • Voorlopige uitslag publiceren: publiceer na het tellen snel en transparant de voorlopige uitslag op partijniveau. Simpel en beschikbaar voor iedereen die er kennis van wil nemen. De definitieve uitslag wordt uiteraard op kandidaatniveau gepubliceerd;  

  • Procesverbaal publiceren: sinds 1 maart 2019 zijn gemeenten verplicht om de processen-verbaal (N10-1) en de opgave van de burgemeester met stemtotalen (N11) te scannen en op de website te plaatsen. Voor gemeenten die deelnemen aan het experiment ‘elektronisch stemmen tellen’, gaat het dan om processen-verbaal Model I en II. Vanaf 2024 is het voornemen bovendien dat hier uniforme regels voor gaan gelden die publicatie via de gemeentelijke website gaan verplichten. Met de verkiezingswebsite anticipeer je nu al op die verplichting.  

Toegankelijk en veilig 

De verkiezingswebsite is gebaseerd op het bewezen SIMsite powered by Drupal platform. Het ontwerp en de structuur van deze website hebben we getest met inwoners. Ook voldoet de site aan de digitale toegankelijkheidseisen die gelden sinds 23 september 2020. Daarnaast zijn alle teksten al op B1-niveau geschreven. Alleen locatiespecifieke informatie en de huisstijl van de gemeente zijn dan zaken die nog naar wens ingericht worden. Hierdoor kun je snel een (tijdelijke) verkiezingswebsite lanceren zonder grote investering in tijd en geld. 

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van de verkiezingswebsite? We vertellen je er graag meer over, zodat jouw gemeente op tijd in de startblokken staat. 

Neem contact met ons op