‘Het blijft leuk om te zeggen dat je in de nieuwste auto rijdt’, zo vat SIM-productmanager Roelof Schram de aantrekkingskracht van het nieuwe CMS treffend samen. Want met dit nieuwe CMS, gebaseerd op het open source systeem Drupal, lopen SIM én klanten volgens hem ‘in de voorhoede’ met online dienstverlening. Een van de eerste gemeenten die het nieuwe systeem sinds april 2019 in de praktijk brengt, is Roerdalen. ‘ Volgens  projectleider John Ripmeester was de gemeentelijke organisatie ‘zeer tevreden’ over zowel het verloop van het traject als de uiteindelijke nieuwe website.

Veelzijdig en snel

“De samenwerking met SIM én met de inwoners van Roerdalen was heel waardevol en ook de webmasters van de gemeente zijn tevreden. Het nieuwe CMS vergt weinig uitleg, iedereen kan er vrij zelfstandig mee aan de slag, het wijst zich eigenlijk vanzelf”, licht John toe. “Vooral de overzichtelijkheid, de optie om publicaties in te plannen en de verschillende opmaakmogelijkheden van pagina’s bevallen heel goed. Het systeem is in de basis heel veelzijdig, je kunt er elke dag anders mee werken. En snel; in principe heb je binnen een paar uur een nieuwe pagina live staan, bijvoorbeeld voor nieuwe of tijdelijke content zoals over verkiezingen.”

Inspelen op behoeften

Nog belangrijker is dat de inwoners van de gemeente Roerdalen de nieuwe website ook een hele verbetering vinden. “We hebben onder hen een 0-meting gedaan voor de oude website en voor de nieuwe. De eerste gaven ze een 5 en de tweede een 7,5. Daarbij blijkt vooral dat ze de structuur duidelijker vinden en veel makkelijker informatie vinden. Dat is inherent aan de flexibiliteit van Drupal, waarmee je op veel manieren kunt inspelen op de behoeften van bezoekers van je website”, aldus John. Enige minpuntje dat hij noemt, is het feit dat Drupal niet optimaal werkt binnen Internet Explorer 11. “Dat is weliswaar een verouderde browser, maar zo’n 80% van de gemeenten werkt daar nog mee. SIM begrijp dit probleem en zoekt naar andere opties.”

Effectieve oplossingen

Dat is ook een van de redenen waarom John en de gemeente Roerdalen te spreken zijn over de aanpak van SIM. “Ze hebben heel veel ervaring met en verstand van online dienstverlening van lokale overheden. Daardoor vinden ze voor de meeste problemen  wel een effectieve oplossing. Ook werkten we heel prettig samen met de accountmanager, Ewoud. Hij dacht echt mee met ons als klant, anticipeerde goed op wat wij belangrijk vonden. We hadden best wat eisen, vragen en garanties en die heeft hij ook waargemaakt.” Als andere pluspunten noemt John het SIM sitekick traject voor wekelijks contact en de inzet van het SIM Sociaal Intranet. “Daarmee konden we 120 inwoners bij elkaar brengen voor testcases, voorkeuren en feedback. Dat leverde heel veel nuttige input op.”

Vertrouwen

Voor John is zulke inbreng vanuit de eindgebruikers het allerbelangrijkste. “Dat vind ik echt een must. Hoe meer hoe beter. Niet alleen omdat zij de doelgroep zijn, maar ook omdat je zo onderling vertrouwen creëert.” Dat was voor hem sowieso de grote gemene deler tijdens het hele project.  “Het management van de gemeente had vertrouwen in mij en ik kon vertrouwen op de feedback van onze inwoners en op de ervaring van SIM. Dat is echt een voorwaarde voor succes.” Ook productmanager Roelof wijst op het belang van co-creatie: “Daarom hebben we voor Drupal gekozen. Aan dat systeem werken 600.000 ontwikkelaars wereldwijd, waarvan zo’n 60.000 actief bijna dagelijks. Zo kunnen wij, maar vooral ook onze klanten, altijd snel mee met recente ontwikkelingen.” Oftewel; je blijft in de nieuwste auto rijden. En wie vindt dat nou niet leuk?