Lotte Westerlaken en Frits Karskens, consultants, aan het woord

Lang leek digitale toegankelijkheid een kwestie van het webteam van overheden. Niets is minder waar. Het gaat verder dan bijvoorbeeld juist kleurgebruik en een voorleesfunctie op de website. Wij komen veel bij gemeentes en waterschappen. Onze conclusie: het is hoog tijd voor bewustwording in de hele organisatie.

Voorheen was een website van bijvoorbeeld een gemeente wel of niet toegankelijk. De insteek was: pas toe of leg uit. Sinds 2018 is de verplichting om overheidsinformatie toegankelijk aan te bieden wettelijk geregeld. Dit houdt in dat overheden voor 23 september 2020 moeten zorgen dat hun websites bruikbaar zijn voor iedere doelgroep, ongeacht hun beperking, en dat de informatie beter toegankelijk is. Mobiele applicaties (apps) moeten 23 juni 2021 aan de toegankelijkheidseisen voldoen.

Regelen aan de bron

We zien dat overheden nog steeds denken dat het ingewikkeld is om aan de toegankelijkheidseisen te voldoen. Bij SIM geloven we dat digitale toegankelijkheid implementeren en borgen simpel kan zijn. Door het inzetten van e juiste technologie aan de bron is het voor iedere organisatie mogelijk om toegankelijke content op de website te plaatsen en te onderhouden. In SIMsite powered by Drupal zijn al wel een aantal handigheidjes ingebouwd, bijvoorbeeld in de wysiwyg editor met een knop voor plakken zonder opmaak en een knop voor taalselectie, maar dat is niet zo spannend. Het gaat vooral om bewustwording van de juiste aanlevering van content. Is de foto voorzien van een tekstomschrijving? Zit de ondertiteling bij de video? Wie beheert het brondocument van die pdf?

Inclusie natuurlijk, maar hoe?

Het besef dat het belangrijk is dat iedereen kan meedoen, is er meestal wel. Maar wat daar voor nodig is om dat te realiseren, daar staan we vaak niet bij stil. Met ons project Inclusie, waar digitale toegankelijkheid een onderdeel van is, helpen wij overheden hun doelen op dit gebied te realiseren. Het start bij bewustwording dat iedereen in de organisatie een rol heeft in dit proces. Dat is de uitdaging!

Iedereen betrokken

Denk jij nu: ‘Hoezo heb ik een rol, ik doe toch niets met de website?’, lees dan snel verder. Stel jij levert een tekst voor de website aan die niet geschikt is voor mensen die problemen hebben met lezen? Dan voldoet het niet aan de toegankelijkheidseisen. Zeg jij: ‘Waarom moet ik dat weten? Plaats het toch gewoon.’, dan gooi je het over de schutting. Jij kunt er dus aan bijdragen dat content op de website voldoet. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het aanleveren van pdf’s. Lever het aan volgens de richtlijn en je draagt bij aan het beschikbaar maken van informatie voor mensen die bijvoorbeeld slechtziend of blind zijn. Toegankelijkheid is dus geen trucje van de webmaster. Het raakt ons allemaal.

Bekijk in onderstaande video hoe gemeente Zoetermeer aan de slag ging met toegankelijkheid.

Verder lezen?

Webinar gemist?

Onlangs vond het webinar "In vijf stappen klaar voor 23 september" plaats, met een stappenplan en meer informatie over het toegankelijk maken van een overheidswebsite.

Bekijk het webinar over toegankelijkheid terug