Rotterdam, 10 mei 2021
Uit onderzoek blijkt dat veel lokale overheden er nog niet in geslaagd zijn om digitale toegankelijkheid door te voeren en te waarborgen binnen de organisatie. Het wordt vaak als een ingewikkeld thema gezien, waarvoor de kennis en capaciteit intern ontbreekt. ‘Een wettelijk moetje.’ Een onterechte associatie volgens SIM, die met het event ‘4 Toegankelijkheid’ dit beeld wil veranderen. Hun missie is om iedereen, met of zonder beperking, de mogelijkheid te geven simpel in contact te komen met de overheid.

Tijdens 4 Toegankelijkheid wordt het veelomvattende begrip digitale toegankelijkheid voor medewerkers van lokale overheden makkelijk, praktisch en vooral weer leuk gemaakt. Iedereen moet mee kunnen doen binnen de digitale overheid, dus ook inwoners met een beperking. Dat dit ook wat luchtiger én minder complex kan laat SIM tijdens deze 4 weken durende campagne zien.            

Kracht van samen
Er is heel veel informatie over digitale toegankelijkheid te vinden. Maar wat is er nu écht nodig, waar begin je en welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? SIM neemt het voortouw om de belangrijkste informatie te bundelen en spelers in het veld met elkaar te verbinden. Door uit te gaan van de kracht van samen wordt tijdens deze 4 weken de beste content gedeeld van alle deelnemende partijen als Scribit Pro, Cardan Technobility, Readspeaker, Aanjaagteam Toegankelijkheid VNG, Logius en Gebruiker Centraal. Daarna kunnen deelnemers zelf, in hun eigen tempo, aan de slag.

Julia van Meel, initiatiefnemer van ‘4 Toegankelijkheid’, licht toe: “Er is zoveel informatie beschikbaar dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Iedere organisatie belicht digitale toegankelijkheid, met de beste bedoelingen, vanuit zijn eigen speelveld. Ons doel is om deze informatie logisch met elkaar te verbinden, zodat de route naar een toegankelijke organisatie eenvoudig én leuk wordt. Ik zou het fantastisch vinden als straks iedereen, met of zonder beperking, simpel met de overheid in contact kan komen.”

Meedoen?
Medewerkers van lokale overheden kunnen zich aanmelden voor ‘4 Toegankelijkheid’. Deelname is gratis. Iedere maandag wordt, na aanmelding, een overzicht van de activiteiten en content van die week gedeeld. Denk hierbij aan interessante webinars, praktische workshops, video’s en blogs. De campagne start feestelijk met een indrukwekkend live online event op dinsdag 1 juni om 14:00 uur. Tijdens deze opening neemt de mystery gastspreker de deelnemers op een bijzondere manier mee in zijn wereld. Een ervaring die je niet snel zult vergeten…

Na afloop van de campagne is alle informatie gratis terug te vinden in de kennisbank op www.4toegankelijkheid.nl. Het doel is om de deelnemers een duidelijk beeld te geven van praktische hulpmiddelen die ze kunnen inzetten om toegankelijkheid te bevorderen binnen hun organisatie. Daarnaast hebben ze de handvatten waarmee ze direct verbeteringen kunnen doorvoeren. Inschrijven kan via deze pagina.